woensdag 18 februari 2009

winterweer

Momenteel ziet het er hier echt "Scandinavisch" uit. Er ligt geen meter sneeuw maar er valt wel regelmatig wat en toevallig vandaag heb ik een sneeuwschep en strooizout gekocht. Toch wel handig voor de ietwat gladde oprit. Mijn auto heeft geen winterbanden (foei!) en ik ben steeds bang dat ik niet verder kom...
Nog maar weer eens het uitzicht.
Ik zou moeten weten hoe deze bloempjes heten maar het is me nog niet te binnen geschoten. Ze staan overal rond het huis. Ook komen er al bolletjes boven. We gaan rustig afwachten wat er allemaal gaat groeien en dan zien we wel wat we verder met de tuin doen.
De dikke boom in de voortuin heeft grote aantrekkingskracht op Kjeld.
Hier zet hij even z'n handafdrukken in de sneeuw. Sneeuwballen maken wil hij wel en hij heeft het er steeds over maar dat lukt nog niet echt.

dinsdag 17 februari 2009

Uitstapjes

Naar de bouwmarkt is altijd leuk. Ze hebben hier een Bauhaus in plaats van een Gamma. Zeer ruim en goed gesorteerd.

Nu het meeste in huis wel zo'n beetje klaar is zijn we af en toe toeristisch aan het doen: bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde strand verkennen (koud!) met allerlei oude bootjes in het zand maar ook geweldig veel stenen... die je allemaal op kunt rapen!
Of op zondag in Kopenhagen koffie drinken met deense worteltaart erbij. Daarna hebben we de nieuwe auto van Cas opgehaald (heel gewoon hoor op zondag). Het is geloof ik een Volkswagen Passat en dan zo'n grote uitvoering, met allerlei toeters en bellen natuurlijk.
Ook zijn we naar Danmarks Akvarium geweest. Vooral voor Kjeld was de "waterdierentuin" leuk. Als hij nu een plaatje ziet van een zeester of kreeft of waterschildpad heeft hij het erover dat hij die ook "in het echt" gezien heeft.

Elke keer als we in Helsinge zijn voor een boodschapje MOETEN we even naar de "speeltuin". Het stelt niet veel voor: er staan wat krakkemikkige houten voertuigen maar je kan echt instappen en sturen en er doorheen lopen dus dat is geweldig.


Nogmaals registratie

Hier zijn we in het gemeentehuis van Gribskov (=gemeente) in Helsinge (=de grote plaats waar we bij in de buurt wonen) om ons CPR-nummer aan te vragen. Weer is onze grote steun en toeverlaat Karen erbij om te tolken en te helpen bij het invullen van weer een aantal formulieren. Kjeld vermaakt zich prima in het zoveelste kinderhoekje...
Inmiddels hebben we ons CPR-nummer en zijn we druk bezig met het regelen van kinderopvang Waarschijnlijk kan Kjeld vanaf 1 maart de hele week naar de day care. Waarschijnlijk gaan we dat dus niet doen omdat we dat te veel vinden maar hier in Denemarken werkt iedereen en is het heel normaal dat je je kind de hele week wegbrengt. A.s. vrijdag gaan we er twee bezoeken en gelijk beslissen. Kjeld moet echt nodig onder de kinderen.
Vanmorgen was ik even met hem naar de plaatselijke Spar gegleden (er ligt sneeuw dus de slee hebben we van de muur geplukt) en de eigenaresse (denk ik) vroeg al of hij niet naar de opvang ging. Het is echt raar om zo'n "oud" kind alleen met z'n moeder te zien. Je ziet hier alleen klasjes rondbanjeren.
Dat CPR-nummer heb je bij alle belangrijke beslissingen nodig zoals huisarts, openen bankrekening, het volgen van een taalcursus enz. We hebben het dus ook in de vorm van een creditcard die je altijd bij je hebt.

woensdag 4 februari 2009

Iwan voeren...

Als het weer een beetje meezit gaan Kjeld en ik vaak 's morgens even naar stal om uit te mesten (drolletjes scheppen zoals Kjeld het noemt), een frisse neus te halen, moe te worden (vooral goed voor Kjeld...), Iwan snoep te voeren en als het lukt ook kuil omdat hij met een kreng van een merrie samen staat die hem geen sprietje gunt.

Iwan, hier is een snoepje...
Ik vind het doodeng zo bij het schrikdraad maar wonder boven wonder luistert Kjeld behoorlijk goed als hij met mij op stal is. Hij pikt dan waarschijnlijk op dat het echt menens is. Moet ik thuis ook eens voor elkaar zien te krijgen...
De katten hebben errug veel aantrekkingskracht op Kjeld, hij is er niet bij weg te slaan en ze zijn ook wel heel leuk. Meestal lopen er 1 of 2 met ons mee en vragen om aandacht.

...en verder rondbanjeren op stal.

De tractor met de joekels van wielen (kan Kjeld al zeggen en doet dat dus ook elke keer) moet altijd even bezocht worden.
Helemaal achteraan het land worden wilde zwijnen gefokt. Ze zien er leuk uit, en komen zodra ze je zien naar het hek, maar we blijven toch op een flinke afstand want het hekje ziet er niet echt stevig uit... Geen idee hoe die beesten reageren, toch eens vragen.

De grote buine deur is Iwans box. Hij kan bijna overal z'n hoofd overheen steken dus dat geeft nog extra ruimte bij de 3x5 meter stal!
Kjeld loopt er overigens bij als een echt Deens kind: met overall (eigenlijk is het een skipak).
Hier gaan de kinderen standaard vanaf 1 november (dat hebben wij zelf zo bedacht, misschien wel eerder) in een dik pak naar buiten. Je ziet dan klasjes/groepjes kinderen, allemaal met zo'n pak aan.

Tja, die tuin...

Dit is aan de achterkant van het huis, ongeveer de helf van de tuin. De rest is niet zo vreselijk als dit gelukkig (dat is dan ook alleen maar heg, gras/onkruidveld en een paar vreselijke en minder vreselijke bomen). Het ziet er uit als een bouwplaats met overal puin, bouwafval, afgebladderde stukken van het huis, natuurlijk heeeeel veel onkruid, stukken hout, her en der terrastegels en ga zo maar door. Met Kjeld kan ik dus ook niet echt rustig naar buiten al was het maar omdat er nog geen hek is.
Het is de bedoeling dat de tuin in april in orde gemaakt wordt. Er komt dan een gedeelte met een hoge schutting (nu koekeloert iedereen die over het wandelpad langs onze tuin naar het meer loopt op ons bord, heel fijn), een gedeelte omheind en het terras wordt vergroot en verbeterd. De eigenaar heeft andere plannen dan ik zou willen en is helaas heel eigenwijs. Ik zou graag een Kjeld-proof hek om de hele tuin, inclusief grasveld en voortuin, willen maar dat gaat dus niet gebeuren.
Dan hebben we nog de oprit: die is nu gelukkig hard bevroren maar dat kan nog leuk worden als het gaat dooien. Volgens mij krijgen we dan zo'n lekker diep karrenspoor met hier en daar een grindje. Dat is dus ook voor heel veel verbetering vatbaar.
Degene die ons helpt met allerlei praktische dingen vertelde laatst dat ze voor dezelfde prijs, ongeveer in deze omgeving, een groter huis, helemaal piekfijn gerenoveerd heeft gezien en dat ze daar wel aan dacht toen zij hier voor het eerst kwam inspecteren. Had ze het maar geweten zei ze. Nou, ik vind het niet echt leuk dat het allemaal zo gaat maar ben toch wel blij met dit huis, vooral door de lokatie.

En dit is het dan geworden!

Nou ja, de woonkamer, logeerkamer/ werkkamer, keuken/eetkamer en onze slaapkamer dan. Kjeld z'n kamer was al eerder voorbij gekomen. Voor wie het nog niet in de gaten had: de woonkamer en logeerkamer/werkkamer zijn op de 1e verdieping, de slaapkamers zijn op de begane grond. We hebben dit gedaan omdat we allebei de kamers op de begane grond niet leuk vonden voor een woonkamer en de kamer op de 1e verdieping heeft het dakterras en dat mooie uitzicht...

In principe komt het er op neer dat we best veel tijd beneden doorbrengen omdat Kjeld z'n kamer en de keuken daar zijn en in de keuken is goed te leven.
De badkamer en wc zijn ook beneden maar niet zo interessant. Vooral klein.