dinsdag 28 april 2009

En nu echt lente!

We zien het nu bijna per dag groener worden. En geler want achter de tuin van onze buren is een veld met koolzaad. Dat zie je heel erg veel hier in de omgeving. De bovenste foto is genomen op 14-04-09 en die hier beneden op
26-04-09.

maandag 27 april 2009

Zwijntjes kijken

Op de boerderij waar Iwan staat hebben ze ook een kuddetje wilde zwijnen. Er zijn biggetjes en daar ben ik met Kjeld naar gaan kijken. De biggetjes waren steeds een beetje ver weg maar de rest kwam ons ook bekijken. Ze hopen altijd op voer als je langs loopt.

Belletje trek

Eerst zat hij aan de ander kant van het stoepje maar daar lag een dood lieveheersbeestje... Kjeld gaat al die kleine kruipers liever uit de weg en als we weer eens een pissenbed binnen hebben komt hij het snel vertellen. Die moeten maar in de wc gaan zwemmen.
Tja, dit is het nieuwste: hij kan net bij de bel dus...
Heel fijn met zo'n vreselijk muziekje!

Tuinieren

Alweer voor de tweede keer het gras maaien. 14 april gaat Cas de elektrische machine maar eens uitproberen en die doet 't wonder boven wonder! Toch wel handig als je zo'n groot ongelijk grasveld hebt. We hebben dus nog steeds geen schutting en hek, heel frustrerend. Verder zijn we aan het proberen een soort van grasveld te fabriceren op de plek waar al het afval gelegen heeft maar er staat zoooo veel onkruid dat we maar een keurig gemaaid onkruidveld gaan fabriceren.
Het dennenboompje in de tuin blijft Kjeld fascineren, geen idee waarom. Het huis op de foto is van onze overburen Anne en Jesper. Kjeld blijft het maar het Efteling-huis noemen...

zondag 26 april 2009

Pasen in Nederland

Woensdag 8 april zijn we voor het eerst weer eens naar Nederland gereden. We zijn de paasdagen in Barendrecht bij (o)pa Jan en (o)ma Bep gaan logeren.
Ik hield mijn hart vast voor de overtocht met de veerboot omdat Kjeld de vorige keer naar Noorwegen zo zeeziek was geweest maar het ging gelukkig allemaal goed.

De heenreis duurde best lang, vooral omdat we, zodra we de grens over waren, in Nederland in de file terecht kwamen. We zijn het drukke verkeer absoluut niet meer gewend en ik de file staan al helemaal niet. Ik ben nog 2 uurtjes op kraambezoek geweest bij Charlotte in Lelystad en daarvoor heb ik 3 uur in de auto gezeten!

Kjeld heeft de reis echt prima doorstaan. Ik zat bij hem achterin dus dat was makkelijk met het aangeven van eten en drinken, boekjes, knuffels, speelgoed enz... De eerste 2 uur in Denemarken heb ik wel gereden maar dat is echt matje voor mij omdat ik dan allang slaperig ben geworden. Feest bij opa en oma: Kjeld mag daar altijd in bad. Natuurlijk nooit zo lang als hij zou willen maar toch...Wat zullen we zeggen: jut en jut en jul?
Ze hebben altijd gruwelijk veel lol met elkaar, dat is geweldig om te zien, en te horen!
Natuurlijk zijn we even in Voorschoten op bezoek geweest om de vorderingen op het Van Beuningenplantsoen te bezichtigen. Het was heerlijk weer dus konden we ook nog naar de speeltuin. Oom Kasper heeft Kjeld even leren klimmen en klauteren. Nou ja; hij heeft ons wel versteld doen staan door gewoon zelf een behoorlijk lastige trap op te klimmen. Heel voorzichtig en doordacht maar toch... Heerlijk rondstuinen op het balkon bij opa en oma. Lekker kliederen met de waterslang en de gieter. Vrijdag 10 april zijn we 's middags met Kjeld naar Oud-Beijerland geweest voor een "borrel" bij Cees en Ineke, samen met Esther en Bart. 's Avonds pasten opa en oma op Kjeld en zijn we met z'n allen tapas gaan eten in Rotterdam. Erg lekker en gezellig. We hebben met verbazing naar het Rotterdamse accent geluisterd en de stad ondergaan.

Zaterdag 11 april zijn Cas en ik 's morgens naar Sprang geweest om bij ons eigen huis aan te bellen. Dat was wel heel raar hoor. Al onze eigen spullen aangevuld met die van Jaap, Nicole, Juultje en Job. Het zag er naar uit dat ze het goed naar hun zin hebben. Wat een ruimte! Dat missen we wel een beetje hier, vooral een bijkeuken... We zijn ook nog even naar hun nieuwe huis gaan kijken: alles wordt nu verbouwd maar het gaat prachtig worden.
Daarna heeft Cas mij op de Smulhoeve afgezet en is zelf naar de wasstraat gegaan. Heel veel mensen gezien en gesproken, erg leuk. En wat netjes daar bij boer Cees!
Toen weer verder haasten: even lunchen in Waalwijk en wat boodschapjes doen. Het was nog niet makkelijk om wat toeristische dingen te vinden om mee terug te nemen naar Denemarken. En toen ik eindelijk wist waar ik nog meer kon zoeken hadden we echt geen puf meer.
We waren weer terug in Barendrecht tegen het einde van Kjelds middagdut en het was maar goed dat hij niet meegeweest was. Veel te druk en ik denk ook erg verwarrend. Hij heeft een heerlijk rustig ochtendje met oma gehad. Het was nog steeds mooi weer dus tijd om lekker een ijsje te gaan eten. Weer met verbazing naar Kjeld zitten kijken omdat hij het keurig zelf naar binnen lepelde.

Eerste paasdag was het weer feest: KLAJ kwamen naar Barendrecht om eieren te zoeken. Kjeld heeft allerlei speeltuinen gezien en we hebben gezellig met elkaar gegeten.Héél vermoeiend zo'n dagje met de nichtjes!
Tweede paasdag was het weer tijd om terug te gaan naar "het witte huis" zoals Kjeld ons huis in Denemarken noemt. Net als op de heenweg heeft hij zich op de boot prima vermaakt in het speeltuintje. Ik heb me zitten verbazen over de voorpiepende en duwende kinderen waar niemand wat van zei...
We hadden een razendsnelle terugreis: 9,5 uur! Echt met 3 keer pauze. Kjeld was weer super en heeft geen kik gegeven.
Het waren heel gezellige dagen, wel erg druk. De volgende keer zullen we wel weer in ons eigen huis kunnen en dan is het misschien voor wat langer en daardoor rustiger?
Ik ben in ieder geval blij weer uit de drukte van Nederland weg te zijn...

De paden op...

Ik vond het een beetje flauw om te schrijven "de pa(ar)den op..."
Inmiddels weet ik al een beetje de weg hier in het bos. Als ik met iemand mee kan rijden vraag ik of ze me weer een nieuw stukje willen laten zien en nu hoef ik in ieder geval niet steeds meer dezelfde weg terug.
Iwan weet al heel goed wat richting huis is en dat is goed op deze foto te zien aan z'n oren...
Hij is sinds het weekend van 25/26 april ook 's nachts in de grote groep die in de loopstal kan dus hoef ik z'n stal niet meer iedere dag uit te mesten. Hij heeft nog wel elke dag extra voer nodig want ze laten hem nog niet meeeten. Hij is al een flink stuk door z'n winterhaar heen en door het weinige eten en het opgejaagd worden is hij dunner dan ooit. Ik vind het iets te, past niet bij een Friesje.

Ons minimilieustraatje

Af en toe laden we al het oude papier, de lege flessen en de plastic zakken in de bolderwagen en rijden even 1 straat verder waar we alles weg kunnen gooien. Heel handig hoor. Het is echt maar een heel klein stukje rijden maar Kjeld wil toch meestal wel graag gereden worden.

Het begin van de lente

Alles begint er al een beetje groener uit te zien...
Deze foto is gemaakt op 05-04-09.

Met de buurvrouw naar het bos

Ik weet alleen niet of overbuurvrouw Anne het zo leuk vindt met foto en al op mijn blog te staan dus staat alleen haar hondje erop.
Ze is met ons meegereden om een speelplaats in het bos bij Frederiksvaerk te laten zien. De speelplaats in het bos was bijna zo goed als verdwenen, er lagen alleen nog grote boomstammen waartussen je een vuur kan maken en er stonden wat picknicktafels. Ook leuk. Verderop in het dorp was wel een speeltuintje en daar is Kjeld een heleboel keer van de glijbaan gegaan.
Is het geen trotse vader?

Shopping Kopenhagen!

Elke keer als we naar Kopenhagen gaan denken we dat we wel vroeg weg kunnen maar de winkels gaan daar belachelijk laat open dus "moeten" we altijd eerst een tijdje rondwandelen. Dat was deze keer helemaal niet erg omdat het mooi weer was. We liepen langs Nyhavn en er was een kroeg waar het feest net was afgelopen en waar de taxi's opgesteld stonden!
Het volgende wat we dan meestal doen is bij Café Norden koffie/chocomel/melk of iets dergelijks nemen. En dan ook meestal met deens gebak erbij; wortelcake bijvoorbeeld. We moeten er altijd voor zorgen dat Kjeld eerst z'n fruit op heeft want ander ziet hij dat niet meer staan...Voor het eerst buiten eten!

Als de wind goed staat en de zon schijnt is het achter ons huis heerlijk zitten/spelen. De Jip en Jannekebeker met kaernemaelk, tja...

Liseleje strand

Dit is het strand hier 10 minuten met de auto vandaan. Nog steeds met heel veel stenen en schelpen om op te rapen. Deze keer had ik er aan gedacht een tasje mee te nemen en nu hebben we op de tuintafel een mooi bakje met gevonden spullen staan.


Als we niet uitkijken hebben we straks een zandbak in de auto!

Knippen is leuk!

Langzamerhand krijg Kjeld af en toe belangstelling voor knutseldingen (hoera!) en hier heeft hij voor het eerst een schaar in z'n handen waar hij ook echt mee kan knippen. Hij maakt natuurlijk alleen nog maar knipjes langs de rand maar hij verzon zelf dat het dan maar een placematje moest worden. Hij heeft nog twee handen nodig om hem open te maken dus het tempo is zeeeeer laag. Ook omdat het spelen met de schaar net zo interessant is als het knippen zelf. Het lijkt er trouwens op dat hij links is...

Verjaardagsbezoek uit Nederland

Een week na Kjelds verjaardag was het weer feest: opa en oma kwamen een paar dagen logeren en brachten een heleboel cadeau's mee!
Van oom Kasper, tante Liesbeth, Annalief en Juule kreeg hij een mooie trui, ondergoed en KLM speelgoed.
Van opa en oma kreeg hij een geweldige kruiwagen en een trampoline!


Oma kan met twee pannen tegelijk pannenkoeken bakken en Kjeld stond er natuurlijk met z'n neus bovenop om mee te helpen
Kjeld is heel goed in het mensen laten doen wat hij leuk vindt en hier had hij opa en oma een hoekje in gedirigeerd om een boekje voor te lezen.