dinsdag 22 december 2009

Rammelbenen

En zo zag Iwan er uit na een paar dagen in de sneeuw. Doordat hij eerst modderpoten had en het is gaan aanvriezen zijn het grote ijsklonten geworden. Hij maakt geluid als hij loopt. Ik had nog nooit zoiets gezien (en gehoord!) maar hij leek er geen last van te hebben. Hij heeft wel last van de hardbevroren paddock. Er is bijna niet te lopen met al die hobbels en kuilen.
Zo vaak mogelijk haal ik hem binnen, buiten de voertijden om, zodat hij wat extra kuil kan eten om z'n buik goed gevuld te houden. Hij loopt zonder deken maar heeft wel een berenvacht van zichzelf. Tot nu toe gaat het goed.

Winter

Toen begon het 's avonds dus echt te sneeuwen...
...en de volgende ochtend zagen de auto's er zo uit!
En sneeuw tot achter in de carport.
En de kerstboom zwaar beladen. Die heb ik maar wel een beetje uitgeschud.
't Is jammergenoeg stuifsneeuw, we kunnen dus geen sneeuwpop maken. Wel met de slee, ook leuk. Ben helemaal naar stal gelopen met Kjeld op de slee. En terug. Dat was minder geslaagd omdat het hard waaide en Kjeld het vertikte andersom te gaan zitten. Ik zag hem langzaam paars worden. Maar hij bleef zingen...
Ingesneeuwde knijpers aan de buitenwaslijn.
De volgende dag moest Kjeld naar het kinderdagverblijf: met knikkende knieen en het zweet op m'n rug stapvoets in de auto. Glibberen door lagen sneeuw op de weg. Heel eng. We kwamen allerlei auto's in de berm tegen... Casper is thuis komen werken om hem 's middags mee op te halen.

zondag 20 december 2009

Doosjes vouwen

Tja, dit is toch wel de kleuterjuf aan het werk...
Heerlijk!
Kjeld is helemaal into het doosjes vouwen. Hij weet ongeveer de volgorde alleen het vouwen is nog iets te lastig voor hem.
En dan komt het leukste: de lijmstift...
Dit was trouwens na het eten, er ligt nog een overblijfsel van onze pastamaaltijd op tafel. Ons lievelingseten.
Op 't laatst mag hij een kerstfiguurtje van vilt uitkiezen wat we dan op het dekseltje plakken. Ik heb nog een boekje met vouwvoorbeelden, heel lang geleden gekregen, dat zal ik eens tevoorschijn halen...

Laver konfekt

Oftewel: kleien met marsepein. Een deense kersttraditie om met marsepein een soort bonbons te maken. Jeanette (in het roze, vriendin van stal) vond dat we daar maar eens kennis mee moesten maken. Wij hadden er echt nog nooit van gehoord.
Verder op de foto: Kjeld natuurlijk, op de rug gezien, links naast hem Marcus, het zoontje van Jeanette, staand Birgit, ook iemand van stal waar ik vaak mee samenrij en die zo geweldig voor Iwan gezorgd heeft toen we in NL waren, tegenover haar Jonas, de man van Jeanette, vader van Marcus.
Je kan gewoon uit pure marsepein vormpjes steken en die versieren...
...maar traditiegetrouw is het je marsepein in 3-en te verdelen, twee stukken een kleurtje te geven, er plakken van te maken en die op te stapelen rood, wit, groen. Daarvan snij je dan ruitvormpjes en klaar. Verder kan je er balletjes van draaien en er dan een amandel op doen en het geheel nog eens in gesmolten chocolade dopen.
Laat je die traditie los dan kan je fantasie met de zooi aan de haal...
MMMMM!!!!!
't Was echt een heel gezellig ochtendje; Kjeld en Marcus hebben leuk naast elkaar gespeeld en iedereen is na het knutselen nog tosti's blijven eten.

Bijna kerst!

Als het nou nog even doorsneeuwt hebben we straks een witte kerst! Hier viel alvast een sneeuwbuitje met hele fijne vlokjes. 's Avonds en 's morgens vroeg doen we de lichtjes in de boom aan, gordijnen open laten en dan zitten we echt in kerstsfeer. Boven in de woonkamer hebben we alleen een klein nepboompje staan. Voor meer hebben we geen ruimte.
Ik ben toch echt erg blij met deze geweldige Ikea-versieringen!

Miniloco-en

't Is ongelooflijk maar Kjeld legt alle cijferstukjes al in het goede cijfervakje!!!
Het spelletje zelf doet hij met hulp maar hij vindt het ook leuk om gewoon met de boekjes en de stukjes te 'spelen'.

Uitzicht

Zonsopgang, 09.05u.

Onze eigen juletræ

Of de huisbaas het goed vindt of niet: we hebben het dennenboompje dat in de tuin stond omgezaagd om als kerstboom te dienen. Het stond op een slechte plek en we waren zowieso van plan om het weg te halen
Tijd: 15.57u. Het is al bijna donker!
Het boompje bleek geen boompje te zijn maar een boom...
Van stal had ik een speciekuip vol zand meegenomen (nou ja, op laten halen door Casper en Kjeld) en daar hebben we de boom ingezeuld op het achterterras bij de openslaande deuren.
Bij Ikea hadden we geweldige plastieken kerstversieringen gekocht die erg goed tegen een stootje kunnen. Merkten we met het erin hangen... We dachten dat we veel meegenomen hadden maar toen het er eenmaal in hing was het een beetje miezerig. De boom was groter dan we gedacht hadden.
Spiegelbeeld vanuit de keuken op de foto gezet.

vrijdag 18 december 2009

Juletræsfest

Voor alle kinderen van de personeelsleden van Cas' werk was het 'Juletræsfest' (kerstboomfeest).
Met een clown die goochelde en ballonfiguren maakte en een meiske dat schminckte. Kjeld moest het natuurlijk eerst even van een afstandje bekijken.
De æbleskiver (een soort megapoffers waar oorspronkelijk appel in hoort te zitten maar die je nu zonder, gewoon in een zak uit de diepvries koopt) wilde hij wel graag van dichtbij zien!
Uiteindelijk is hij toch even met ons naar de ballonnenman gegaan. Hij vroeg om een eend (duck) maar kreeg een hond (dog). Ik had het idee dat het zo'n routine voor die man was om een hondje te knopen dat dat dus vanzelf ging.
Alle dingen in de boom waren Kjeld-proof gelukkig!
Op een gegeven moment kwam de Kerstman door de zijdeur binnen en werden er kerstliedjes opgezet. Er werd rond de kerstboom gelopen en meegezongen. Ik ben met Kjeld mee gaan doen maar het zingen lukte even niet!!??
Er hoorde nog iets bij de traditie: het uitdelen van lekkers (een vreselijke snoepzak met een heleboel dingen die Kjeld nog nooit van ons gekregen had) en een cadeaubon (normaal gesproken cadeaus maar dit was ook leuk, we moeten hem alleen nog besteden).
Daarna zijn we nog even blijven hangen en eindelijk kwam Kjeld los. Die heeft lekker lopen rennen met een ander kind terwijl wij nog wat snoepten van de æbleskiver en gløgg (soort gluhwein met kruiden, stukjes noot met of zonder alcohol) en warme chocolademelk en marsepein.

Kerstkaboutergym

De laatste twee keer voor de kerstvakantie mochten de kinderen met een kersthoofddeksel komen gymmen. Ik had nooit gedacht dat Kjeld die muts op zou zetten maar misschien scheelde het dat andere kinderen ook met mutsen liepen?! En de juf liep helemaal verkleed als kerstkabouter!
Later werd het te warm vond ik. Hij is altijd heel actief en voelt snel warm aan.
Er zijn ook altijd rustige spelletjes te kiezen. Bijvoorbeeld rondjes en handen en voeten van een soort rubber om over te lopen/aan te voelen .
De 'teamtrack' is altijd populair. Hier is hij alweer leeg aan het lopen.
De laatste 10 minuten doen we altijd een cooling down met dekbedovertrekken waar de kinderen dan op rondgesleept worden. Deze laatste keer voor de vakantie kregen de kinderen allemaal wat lekkers en iets te drinken (en ja hoor, wie gooide het bekertje om???)

donderdag 17 december 2009

Terugreis

De auto had 's nachts in de garage van mijn ouders mogen staan zodat we hem niet helemaal uit hoefden te laden. Er was laatst in een auto ingebroken dus wilden we geen risico nemen met ons hele hebben en houen. We hebben wel een beetje een grote auto voor die garage maar het lukte Casper toch hem erin en eruit te rijden.
Inpakken en wegwezen... Kjeld was de enige die goed uitgeslapen was.
We zijn deze keer via de veerboot teruggegaan. Eigenlijk voor Kjeld want verder maakt het qua tijd niet zo veel uit. Hij moest en zou op de boot weer naar het speeltuintje en ging daar met een (denk ik) Noors jongetje helemaal uit z'n dak.
En daar zijn ze weer: alle tassen enz. Ik bedenk me nu dat ik niet weet of ik de koelbox wel meegeteld heb... Ik ben nog wel twee dagen bezig geweest om alles weer op te ruimen. We hadden ook wel erg veel gekocht in Nederland. Vooral broodbeleg en kleren. En dan natuurlijk nog wat die goeie sint voor ons meegebracht had.
Rechts in beeld de enorme stapel folders die we in die twee weken in de bus gekregen hebben. Onze buren hebben op ons huis gelet, planten water gegeven enz. en ze hadden een paar boodschapjes voor ons gedaan, brood enzo. Heel attent!
'De microfoon mag je als we weer in Denemarken zijn' hadden we steeds gezegd. En ja hoor, meneertje vroeg er om zodra z'n piano uitgeladen was. Heel fijn!
Toen Kjeld in bed lag ben ik eerst naar Iwan gegaan. Hij was bijna niet te vinden in het donker maar gelukkig hinnikte hij. Hij zag er goed uit en ik hoorde later dat Birgit superzorgzaam was geweest. Als bedankje had ik voor Charlotte (staleigenaresse) en Birgit (least een paard), en trouwens ook voor de buren, Delfts blauwe dingetjes van Xenos (geweldig, ze hadden zelfs een wc-bril!) meegenomen. Die vielen geloof ik wel bij iedereen in de smaak. Inclusief mijzelf.

5 December!

De tijd is omgevlogen: tijd om alles te verzamelen wat weer mee naar Denemarken moet. Uiteindelijk hadden we 39 tasjes en tassen en 2 kratten. Eigenlijk paste het niet in de auto... Ik was er behoorlijk gestresst door, ook nog eens omdat Kjeld zich heel erg met alles wilde bemoeien en in de weg liep. Toch lukte het alles in de auto te passen zodat we nog redelijk op tijd richting Barendrecht konden.
Daar begon het feest!
Kjeld drentelde steed om het tafeltje met lekkers heen...
Toen de familie K. van Greuningen er ook was vierden we eerst een beetje mijn verjaardag (ik ben geweldig verwend!), o.a. met lekkere zelfgebakken appeltaart van mijn moeder.
Daarna moesten alle kinderen ineens even heel nodig naar buiten kijken...
...en ging de bel.
In de gang stond de bolderwagen die sinterklaas even van opa en oma geleend had. Vol met pakjes!
We hebben alle pakjes achter elkaar uit laten pakken/uitgepakt omdat dan de aandacht er nog een beetje bij bleef en de kinderen daarna gelijk met hun cadeaus konden gaan spelen. Kjeld kreeg o.a. de duplo dierentuin...
...en een toilettas met inhoud. Ik geloof dat hij met alles wel blij was. Ik ben ook blij met deze geweldige zonnebril! Met gele glazen, stond al heel lang op mijn lijstje.
's Avonds zijn we traditiegetrouw uit eten geweest (doen we als het kan altijd voor mijn verjaardag). In het pannenkoekenhuis in Heerjansdam ('t was er verbazingwekkend druk) een lekkere spekpannenkoek gegeten en ijs toe. Kjeld had een pannenkoek naturel en at hem bijna helemaal op! Het meisje dat bediende was zelfs verbaasd.
Kjeld mocht daarna nog voor de laatste keer bij opa en oma in bad en we gingen allemaal vroeg naar bed.