zaterdag 30 januari 2010

Kale knikker

Tja, gisteravond de tondeuze iets te rigoreus gehanteerd. We wilden een keer proberen Kjeld z'n haar iets korter te maken dan anders maar zijn gelijk met het kortste opzetstuk begonnen. Heel slim! We zijn er wel al bijna aan gewend en het groeit snel genoeg.
Onze kleine hooligan! Houdt nog steeds erg van stickers plakken...

Akvarium Charlottenlund

We zijn hier nu een jaar en gelijk maar begonnen met uitstapjes die we al een keer gedaan hebben: het Akvarium is altijd leuk om even heen te gaan. Eigenlijk vind ik de zeeschildpad wel zielig. Zwemt steeds maar heen en weer langs het glas en botst er tegenaan...
De echte hebben we deze keer niet gezien.

vrijdag 29 januari 2010

Winterstrand

Heerlijk rustig weer eens op het strand gelopen. Wel koud...
Kjeld baalde er wel van dat er geen andere kinderen waren...
...maar stenen gooien was ook leuk.

woensdag 20 januari 2010

Aan de wandel

Pfff, ik heb vanmiddag echt de schrik van m'n leven gehad...
Zoals gewoonlijk had ik Iwan om een uur of 11 in z'n bijvoerweitje gezet met kuil en water en was weer naar huis gegaan (ben helemaal verdiept in de Millennium Trilogie, deel 2). Om een uur of 1 ging ik terug om de rest van de paarden ook te voeren maar toen ik aan kwam was Iwan verdwenen! Het hek zat dicht, ik ging hem zoeken. Als eerste liep ik naar de paddock van de andere paarden en daar vond ik hem aan de overkant buiten het hek. Hij zag er gelukkig normaal uit, ze waren wel allemaal een beetje van slag. Ik ben de paddock overgestoken en aan de andere kant tussen het hek door er weer uit. Iwan z'n halster aan gedaan en hem teruggebracht. Ik kon precies zien in de sneeuw waar hij allemaal geweest was en een stukje liepen we dezelfde weg terug. Toen heb ik hem maar veilig binnen aan het eten gezet en ben nog eens goed gaan kijken hoe het nou zat. Waarschijnlijk is er een vrachtwagen iets af komen leveren en daar is hij heel erg van geschrokken. Ik kon zien dat hij aan de achterkant van z'n weitje over/door het hek gesprongen was en richting de doorgaande weg gelopen was. Gelukkig is hij niet overgestoken en heeft een rondje om de huizen gemaakt om weer bij de kudde te kunnen komen. Moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren...

Ik ben bij!!!

Stillevens

Gewoon op de tuintafel met een mooi zonnetje erop.
Hier rij ik elke keer langs als ik Kjeld naar de BakkeToppen breng. Het heeft er nog mooier uit gezien maar vandaag ben ik eindelijk even gestopt. Voordat de sneeuw echt helemaal weg is...

Vogelhuisbezoekers
Het zijn er echt 2!

Het einde van de kerstboom

Tja, achteraf gezien had hij nog wel een tijdje als vogelvoederboom kunnen blijven staan... Maar we hadden er natuurlijk geen idee van dat het zo winters zou blijven.
Kjeld heeft keurig geholpen alle ballen en hartjes op een handdoek te leggen. Sommigen zaten vol met smeltwater. Verder zijn we nog steeds erg blij met onze mega grote 'bijkeuken'. 't Is echt behelpen!

Voedertijd

Ik heb nog steeds een 'baantje' op stal: elke maandagochtend, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag de paarden kuilgras voeren in de ringen in de paddock. Momenteel is het uitzicht prachtig besneeuwd, helemaal rechts op de foto begint Ramløse.
Iwan is een beetje bazig maar Mixi, het paard van Jeanette, is niet bang voor hem dus die twee eten meestal samen.

Meestal heeft ieder paard dezelfde plek tijdens het eten...

Iglootje

Kjeld had 's nachts een bloedneus gehad en het uitgespoelde hoeslaken had ik 's morgens over de waslijn gehangen. 's Middags was het zo hard bevroren dat het bleef staan...

maandag 18 januari 2010

ijspret

Voor het eerst op de schaats! De Arresø ligt dicht en het is druk met ijszeilers, een paar schaatsers, sommigen met een vlieger en wandelaars. We zijn naar het haventje aan het einde van het dorp gelopen (pfff) en hebben met veel moeite Kjeld z'n glij-ijzers ondergegespt.
Alleen was hij ze na 2 minuten alweer zat, veel te glad... Ik had gewild dat ik nog schaatsen gehad had! Maar die zijn opgegeten door de muizen in Drunen. Kan je nagaan hoe lang het geleden is dat ik op de schaats gestaan heb...
Geen commentaar!!!
Nou ja, dan maar even rondlopen, ook leuk.
Zoek de familie Quist...
Een paar dagen later had het flink gesneeuwd en zijn we naar het zomerhuizenwijkje bij het meer gelopen, met de slee. Schaatsen kon eigenlijk niet eens meer dus ben ik gestopt met zoeken naar schaatsen. 't Ziet er wel heeeeel mooi uit zo die ijs/sneeuwvlakte. Er was trouwens wel dat weekend het Deens kampioenschap ijszeilen op de Arresø. We zijn niet gaan kijken bij de haven maar konden boven bij ons vandaan wel iets zien.


zaterdag 16 januari 2010

Oud en nieuw!

Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een frituurpan gekocht! Die kwam er nooit in bij ons maar ik wilde wel oliebollen hebben... Cas heeft z'n hand over z'n hart gehaald en daar was 'ie. De oliebollenmix hadden we in november al bij de Jumbo gekocht, nog net te vinden!
En lekker dat ze waren! Later heb ik nog een pak gebakken en daar wat van uitgedeeld op stal.
't Was echt geweldig: we hadden weer bezoek vanuit NL. Esther, Bart, Cees en Ineke vlogen op oudejaarsdonderdag naar Kopenhagen! Als je goed kijkt zie je iedereen met een gek hoofddeksel op zitten. Alweer een deense traditie...
...
Voor Kjeld naar bed ging nog even wat vuurwerk afsteken. Een echt vuurpijl vond hij heel eng maar de sterretjes vond hij prachtig.
Een beetje te prachtig: hij zwaaide ze heel dichtbij heel enthousiast heen en weer. Hij heeft trouwens om 00.00u. gewoon doorgeslapen.
Onze vuurwerk-afsteek-man! Bij de buren hadden we even een pakje sigaretten gehaald, dat was makkelijker. In de voortuin hadden we een speciaal ding met ringen staan om de pijlen in te zetten en dat werkte prima. Het vuurwerk dat ik gekocht had (bij de fietsen- en automaterialenwinkel!) viel gelukkig ook in de smaak. We hebben een heel gezellige avond gehad, spelletjes gedaan, heel relaxed allemaal, op tijd weer naar bed. Het viel ons op dat er voornamelijk siervuurwerk afgestoken werd. Prachtig! We kregen ook nog even de schrik van ons leven toen er iets afdwaalde en precies op de zak met snoer van de kerstboom terecht kwam, vlak langs Ineke. Het vloog in de fik maar ik heb het heel heldhaftig uitgetrapt... Degenen bij wie het mis was gegaan kwamen heel keurig excuus aanbieden!
Later hoorde ik van de overbuurvrouw dat je helemaal geen vuurwerk af mag steken binnen een straal van 200 meter rond een huis met een rieten dak. Tja, we hebben er niet over nagedacht en niemand heeft ons gewaarschuwd. Alles is goed gegaan.
Nog even een groepsfoto met de feesthoedjes. Let op Kjeld z'n veiligheidsbril!
Op 1 januari zijn we een boswandeling gaan maken. Koud maar mooi. Daarna werd Kjeld ziek (heeft niks met die wandeling te maken denk ik hoor) en zijn E&B en C&I nog een zaterdagje naar Kopenhagen geweest. Op zondag was het alweer tijd voor hen om terug te vliegen, 's morgens heel vroeg. We hebben genoten!

maandag 11 januari 2010

Kerst met (o)pa en (o)ma

Tussen alle sneeuwbuien door kwamen mijn ouders 21 december naar København gevlogen. Het was nog even spannend want het weekend er voor waren er overal in Europa allerlei toestanden met het verkeer door het winterweer. Normaal komen ze natuurlijk met 'het busje' maar vliegen was deze keer echt beter.
Uiteindelijk hadden ze een half uur vertraging dus dat viel mee. Daarna duurde het nog wel erg lang voor ze door de klapdeuren kwamen. We hebben ons vermaakt met een klimtreintje (waar allerlei volwassenen op zaten...), de roltrap, de lift en de televisies met aankomsttijden. Kjeld moest wel even wennen toen ze ineens verschenen maar dat was snel over. Hij had al gauw weer het hoogste woord en iedereen keek waar hij wees.
Zodra we thuis over de drempel stapten gaf Kjeld over! Waarschijnlijk doordat Casper onderweg gestopt was om de voorruit schoon te maken met antivries omdat de ruitensproeier het niet deed. Wat stonk dat zeg... De antivries dan, het overgeven viel gelukkig mee, alleen maar een beetje thee.
Mijn vader kon gelijk aan het werk: de wimpel zat sinds een heftige storm in een knoop bovenaan de vlaggenmast vast...
...en een pindasnoer rijgen van de meegebrachte pelpinda's wilde hij ook wel. Ze verkopen die dingen hier toch wel. Ik heb niet goed gezocht bij de Kvickly.
Pellen en opeten mocht ook.
Daarna ophangen in de buurt van het vogelhuisje en afwachten. ('t Is nu ik dit schrijf al 2010 maar de mezen hebben het snoer NOG niet ontdekt! Zijn ze zeker niet gewend hier?)
We laten Kjeld echt niet zo laat nog buiten: 't is hier denk ik net na 16.00u! Nog even een sneeuwpop maken. Doordat het een beetje gedooid had was de sneeuw ineens wel paksneeuw geworden...
Meeting bij het meer. Mijn ouders waren met Kjeld en de bolderwagen bij ons huis vandaan naar het zomerhuizenparkje bij het meer gelopen en ik met Iwan vanaf stal.
Lang leve de flyverdragt!
En de dikke laarzen! Het was echt koud...
Iwan neemt even de kans waar om 'vers' gras te snacken dat hij met z'n bovenlip uitgraaft.
En lang leve de bolderwagen! Kjeld kan best goed een eind lopen maar als het zo koud is is het voor mijn ouders wel prettig om ook een stuk flink door te kunnen stappen.
In Denemarken is het traditie om op kerstavond de pakjes bij de kerstboom uit te pakken. Nou, wij hadden geen moeite ons daaraan aan te passen...
Kjeld kreeg van mijn ouders een leuke windmolen in de vorm van een kleurige vlinder...
...en van Jeanette, Jonas en Marcus een draagbaar boekenkastje met 12 disney kartonboekjes
waar hij gelijk helemaal in verdiept was. Het is z'n eigen bibliotheekje.
Op het kinderdagverblijf had hij een mooie fotolijst geverfd en daar hadden ze deze geweldige foto in gedaan. Dit kregen Cas en ik. Ik ben er heel erg blij mee. Nooit gedacht dat hij die muts op zou houden!
Verder waren er van mijn ouders natuurlijk boeken voor iedereen. Dat is traditie. Cas kreeg deel 1 en 3 van de Millenniumtrilogie, die misten we nog. Hij is er gelijk in begonnen, ik ben (helaas want taai) nog bezig in een andere pil: David Copperfield.
Oma heeft heerlijke wentelteefjes gebakken! Kan ik ook hoor maar als mijn moeder het doet zijn ze toch lekkerder.
Nog maar weer eens knutselen. Deze keer eens met klei, van die zelfdrogende.
Lekker kneden, waxinelichtje erin en
rietjes erin steken.
Dat vond Kjeld zelfs leuk om te doen.
Stickers plakken vindt Kjeld ook altijd leuk. Oma had voor hem van vouwblaadjes een kerstboom geplakt; en gaan...
Even yathzee gooien voor papa!
Ons alternatieve kerstdiner: salades, crostini en brood met smeersels. Heerlijk!
En tweede kerstdag gourmetten. Altijd goed.
Even een champignon proberen...
Actie muizen-buiten-sluiten: we hadden de week ervoor al een dode in de keuken gevonden (brrrr) en m'n vader had er 1 achter de wasmachine zien verdwijnen en ze op zolder horen rennen. Dan maar rigoreuze maatregelen: het gat achter de wasmachine met purschuim dichtmaken..... ach.
Nog meer kokkerellen: van Sinterklaas had Kjeld paardenbakvormpjes gekregen en met oma ging hij er cake in bakken. Alles wilde hij natuurlijk zelf doen.

Goed gelukt en lekker! En zo simpel eigenlijk...
Wij hadden onder de kerstboom voor mijn ouders een deense oud-en-nieuw traditie gelegd: tafelvuurwerk. Tja, ik had er niet aan gedacht dat ze dat natuurlijk niet mee terug mochten nemen in het vliegtuig, wist ook niet precies dat het echt een soort vuurwerk was. We hebben het toen maar de dag dat ze weer vertrokken bij de koffie afgestoken. Deze foto is precies gemaakt op het moment van ontploffen! Er kwam een soort confettie uit van sterretjes en deense vlaggetjes. Kjeld vond het maar niks...
Weer op het vliegveld hebben we in het restaurant nog wat met z'n allen gegeten. Is het geen geweldige foto?
Ja, deze ook hoor!
De week is weer omgevlogen, 't was erg gezellig.